top of page
  • ערן שומרון

איך להתמודד עם לחץ לפני תחרות?

עודכן: 23 בינו׳ 2022



1. דמיון מודרך-

השיטה האהובה עליי ביותר להורדת לחצים. במשך 5-7 ימים לפני התחרות, אני לוקח לעצמי 5-10 דקות של שקט (אני ממליץ בבוקר ), עוצם עיניים ומדמיין את התחרות שלי שלב אחרי שלב, החל מהקימה בבוקר, דרך ההתארגנות, ההגעה לשטח התחרות וכל חלק וחלק בתחרות עצמה עד ההגעה לקו הסיום מאושר ושמח. בצעירותי הייתי סקפטי לגבי הפרקטיות של דמיון מודרך. אחרי הפעם הראשונה שביצעתי זאת, תוך שאני מדמיין את עצמי מסיים תחרות טריאתלון באילת בתוצאה 2:22, הבנתי שזה פשוט עובד. סיימתי בתוצאה של …. 2:22 וחוויתי את אותן חוויות שראיתי בדמיון המודרך.


2. מדיטציה- לנשום-

זאת השיטה השניה המועדפת עליי וניתן לשלב אותה עם דמיון מודרך. אני ממליץ לעשות מדיטציה בשעות הערב לפני השינה. לשכב במיטה ולשים אוזניות עם מוזיקה רגועה ונעימה ופשוט לנשום. בהתחלה להכניס נשימה ואז לנשוף אחת. להכניס 2 שאיפות ולהוציא 2 נשיפות וכך הלאה עד לסט של 8 שאיפות ו 8 נשיפות. על זה חוזרים 3 פעמים… או עד שנרדמים.


2. אפירמציות – הצהרות חיוביות –

רשמו לכם משפטים שמביעים את התוצאה הרצויה לכם. למשל- 'אני מסיים את התחרות מחייך ומאושר בתוצאה של 5:59:50'. או 'אני נהנה ומחייך לאורך כל התחרות'.  חזרה קבועה על אפירמציות אלו מספר פעמים ביום, כמה ימים ברציפות לפני התחרות, תייצר אצלכם בטחון הולך וגדל.


3. תקשיבו למילים שלכם.

ניתן להשתמש במשפטים כמו – 'אני רועד מפחד' וניתן לומר אני מתרגש מאד. ניתן לומר- 'הולך להיות לי סבל נוראי- גהינום' וניתן לומר 'הולך להיות מאתגר במיוחד'. בחירת המשפטים שלכם תשפיע על אופן ההתמודדות שלכם עם האתגר. בחרו בשפה פרואקטיבית וחיובית . השתמשו במילים חיוביות המביעות את היכולת שלכם לבחור להשפיע על הסיטואציה ואמרו מה אתם כן יכולים לעשות. המנעו משימוש במילים שליליות המעידות על מה אינכם יכולים לעשות.


4. פרקו את התחרות לחלקים קטנים–

אם אתם מתחרים בתחרות חצי איש ברזל אני מניח שיש לכן שעות אימון רבות. אני ממליץ לקחת את התחרות ולפרק אותה לחלקים קטנים. למשל ההגעה לשטח ההחלפה – זה חלק פשוט ומהנה בו רק שמים את הציוד. התייחסו לחלק זה בנפרד מהתחרות ונסו להבין מה הדברים שעליכם לעשות בכדי לארגן את שטח ההחלפה שלכם בצורה הטובה ביותר. כעת עשו זאת. החלק השני הוא השחייה. לרובכם יש שעות מים רבות. כעת פרקו את שלב השחיה לחלקים קטנים- מה אתם שותים ואוכלים על קו הזינוק? איך אתם נכנסים למים? מה קצב השחיה בו תתחילו? על מה תקפידו ב200 מטרים הראשונים? וכד'. חלוקה לפרטים קטנים הופכת את ההתמודדות עם התחרות לנגישה יותר.


5. נסו להבין ממה אתם חוששים-

'ממה בעצם אני לחוץ?' אם תשאלו את עצמכם את השאלה הזאת מספר פעמים, תגלו שבעצם הלחץ קטן משמעותית ממה שנדמה לכם. אני אוהב לשאול בנוסף גם את השאלה- 'ואם לא אצליח- מה כבר יקרה?'  אני משוכנע שתגלו שהדברים אינם מפחידים כמו שנדמה לכם.


6. תכנסו לפרופורציה-

בסופו של דבר מדובר בתחביב. לא מדובר בסכנה לחייכם, לא מדובר במשהו שיפגע ברמת ההשתכרות שלכם. לא משנה איך תסיימו, אנשים שלוקחים חלק באתגר כה מורכב הם ספורטיבים יותר, חזקים יותר ומהירים יותר ממי שמסביבם. מספיק שתסתכלו ימינה ושמאלה בשכונת המגורים שלכם, או במקום העבודה שלכם ונסו לראות כמה אנשים מסוגלים לאתגר כה מרתק. כמעט ואין אנשים כאלה – נכון? סימן שאתם במקום מעולה. כנסו לפרורפורציה ותראו את כל אותם אנשים שאין להם את הבריאות, היכולת הכלכלית, הזמן או המודעות לקחת חלק בתחביב שכזה. קבלתם פרופורציה?

7. קבלו את הלחץ באהבה-

חבקו את הפחד, חבקו את הלחץ. זה בסדר לפחד- הפכו את התחושה לגורם מדרבן, שתפו בתחושותיכם, אל תנסו להסתיר את מה שעובר עליכם. הרבה פעמים דווקא 'החיבוק' הזה הופך את הפחד לדבר קטן משמעותית מאיך שהוא נתפס.


שיהיה בהצלחה.  

273 צפיות0 תגובות
bottom of page